Friday, 14 December 2012

hapdate blog....

 lma x update blog....lappy rosak la,suma lappy d umah nie rosak.....nie pun nsib ada tab ayah....bole la update jap....xda idea nak tlis blog...haha chau dlu la...daaaa.....






Saturday, 17 November 2012

karpal sindrom?




karpal sindrom?apa tu karpal sindrom?ok karpal sindrom nie adalah istilah bgi penyakit yg melibatkan kelainan pada otot lengan.kepada sesapa yg selalu menggunakan komputer mereka lebih terdedah kepada sindrom nie.Ini disebabkan oleh penggunaan mouse dan keyboard yg salah!!sy bru tau ttg karpal sindrom nie..so lepas nie sy akan perbetulkan cara penggunaan mouse dan keyboard sy...tkut terkena sindrom nie pulak..actually ada gmbr ttg pembedahan yg dilakukan terhadap pesakit karpal sindrom nie,tpi sy xnak masukkan,geli den nengok nyer..law nak tgok jgk here .... cara yg btul utk menggunakan mouse dan keyboard pun ada kat situ..senaman utk mencegah pun ada..law rasa2 cara pengguanaan keyboard and mouse korg tu salah cpt la ubah ye n jgn lupa bwt senaman tu sekali  utk mencegahnya...bukankah mencegah itu lebih baik dri mengubati...haha mcm doktor sdh bgi2 nasihat..hahaha ptutlah tgn sy selalu skit law on9 lma sgt rupanya cra sy guna keyboard salah !!!!!! so be careful ya,law taknak kena bedah mcm dlm gmbar yg korg tgok tu...

MLM 2012_JOZAN,BOBOI KEMPEN 'SAVE GAZA'

Episod pertama MLM 2012  start da kan...seperti biasa sy suka sgt tgok JOZAN..haha seriously dorg mmg lawak,smpai sy nak tgok balik2 lawak dorg...minggu pertama nie dorg tiru gaya AWIE..dah la awie jdi juri kn..ketawa terbahak2 awie dibuat dorg nie....Haha sy mmg suka tgok jozan nie dri dorg kat maharaja lawak lgi...tpi syg x jdi juara...jdi naib juara pun jdi la kn jozan haha....hrp2 sgt jozan yg akan jdi maharaja lawak mega 2012....
ok masa pembukaan MLM tu kan,JOZAN N BOBOI pkai bju t- SAVE GAZA PALESTINE..Di samping suka melawak dorg nie prihatin jgk kn...masa abis BOBOI bwt persembahan AFDLIN SHAUKI ada ckp 'kalau ari nie korg x undi boboi pun xpa.kalau bole dermalah kepada mereka2 di GAZA...'









*gambar dari http://al-ahkam.net












Friday, 9 November 2012

hampeh...

  


halo-halo ma beloved folowers..hehe ari nie kan besday sy....rmai org wish kbnykkn yg wish kwn2 sy yg baik2,comel,cntik2,ensem2 ceh trep memuji dlu...haha....tpi kn btul la kwn2 sy suma comel2 knx2..hehe

tpi kn pling sy x sgka best fren sy lgsung xda wish dkt sy...dya lupa sy ka sdh???ermmm xpa2 bz kali dya kn...(think+)apalg c encik ***** lgsung xda dya wish...dya lupa kali bday sy kn.....tpi sy x sdih la,bwt apa maw sdih2 psl org yg x ingt kita kn???ceh haha tpi thanx la pda kwn2 sy yg wish ya...huhu apa adiah ari jdi sy taun nie ya???ibu ayah lma sgt jgk jln blik2 la jgn nak date trus haha..bye2 la




Wednesday, 31 October 2012

stress !!!!!!!!!!!!!!


5 days more till stpm....arghhh stress sy nie...mna maw study lgi adei...sdh la ujian bru2 nie result sy x bgus....law parents sy taw confirm kena mrh nie...mst ibu sy ckp 'tu la on9 trus 24jam,law x on9 dduk dpn tv trus dri pgi smpai mlm..tgok spupu2 kmu yg len suma dpt result yg bgus2 n blablabla.' kdg2 smpai sy melenting kalo d ckp bgtu.....slalu sdh bgtu tpi btul la jgk apa ibu sy ckp tu...tpi jgn la bnding2kn sy dgn kazen2 sy bha...dorg mmg pndai...sy nie slow skit...aish dkt2 ary exam nie sy makin mlas maw bljr...tpi terpaksa jgk bljr law x apa sy maw jwb tyme exam nnt....cikgu ckp tyme exam nie mcm kita dlm alam barzakh...xda sapa bole bntu..kita sndri jak yg bole bntu dri kita...xda kwn2 n xda ibubapa...huh......seram nih hahaha...btw maw minta restu nie dri ibu n ayah sy....bye2 maw tgok ghost adventure dlu haha...(tgok tu masi lgi ada mood tgok tv haha)



Monday, 29 October 2012

tips : score band 6 in MUET on first try...

hari nie sy mau share la dgn kwn2 yg mengambil STPM...subjek MUET la yg paling merisaukan...ssh kan mau dpt band 6....ujian pertama MUET sy dpt band 3 jak....nsib la sy jmpa stu blog nie dya bgi tips mcm mna mau dpt band 6...mau bca ka???kalo mau sy bgi,kalo x sy bca sndri2 jak la ..hahaha....hee bgus kita share2 kan utk kejyaan bersama haha...ndak best berjaya sndri2...sy mau kwn2 berjaya jgk bha...(ceh)
pnjg melebar la pulak sy merepek nie...nah bca la tips nie...
scoring band 6 on your first try is not that hard. Here are some tips on how to do exactly that.

Listening test
This is one of the tests in MUET which you could possibly get a perfect score. You should get a perfect score here, it is important for you to get a Band 6 because you will lose points in other tests.

Listening does not really indicate your level of English, especially if the speaker is English! So if you do lose points here, don't worry. Just try not to lose too many points here, practise many times with your MUETteachers before the actual test, try to listen to as many tapes as you can get your hands on. During the test, please look to your friends for help if you could not catch the questions or remember the correct answers. I am not encouraging you to be dishonest, but you could always pay attention to your friends gestures, read their lips, spot the blink of an eye, the touch of an ear, etc. Having a system before the actual tests does help.

Speaking test
If you can speak English naturally, please do all you can to convince the examiners that you have a good command of English during you individual presentation. Otherwise, use short sentences, put forward your main ideas in simple grammatically correct sentences. Do not just harp on a single point, try a few points, the positive side and negative side of an issue, etc. to show that you are not a narrow-minded student.

In the group discussion, you would be able to get a good score if you could lead the discussion. Be warned though, do not overdo it. Give others the opportunities to speak too. You should be polite, try to keep the flow of the discussion and help out should any of the fellow students got stuck in mid-sentence or is stammering. Remember, lead the discussion, keep its flow ("What do you think about this issue?") but do not be extravagant! Like it or not, this test is subjective and you will most probably not get a perfect score here.

Reading test
There are not many tips to share in this test, it is similar to Form 5 SPM English exam, just do your best. There are some tricky questions with similar answers. If you are lucky, you could get a perfect score here but usually the better students would be able to get near perfect scores, making a few mistakes here and there.

Writing test
Seriously, I have always told people that the writing test in MUET is even easier than SPM GCE 'O' Level. In this test, it is important to keep to the rules, follow the recommend length of essays and finish them in allocated time.

Even if you are a good English user, do not attempt to write beyond the recommended length. Concentrate instead on presenting your main ideas, this test papers are marked by Malaysian teachers, so don't bother having too many idioms, figurative meanings, etc.

For students who are not too comfortable with English, this may be one of the tests which you would tend to lose many points. To avoid that, keep your sentences short, check your grammars, try to compensate for your lack of flowery language with good ideas, mature arguments and logical explanations.

To be honest, it is not so easy to score a Band 6 in MUET after all. It is not the perfect test, but it is indicative of one's command of English, mainly because it includes listening and speaking tests. Good luck scoring a Band 6 in MUET on your first try....

http://www.malaysia-students.com/2008/10/scoring-band-6-in-muet-on-your-first.html







Wednesday, 24 October 2012

sbar je la....



esok raya eh???x perasan la pulak..hehe...mcm xda mood raya jak sy nie....hehe sy da ubah skit design blog sy nie....tpi mcm xda yg berubah pun kan....ary nie ibu sy bz tlong nenek sy buat buras...sy??hee sy duduk umah jak...jgn ingt sy pemalas sbb x tlong dorg...sy ada keja lain taw...keja apa???haih keja yg pling sng kat dunia ....sy kena jga adik2 spupu sy....adoiii tension sy haha....adik2 spupu sy nie suka melukis...abis dinding blik sy dorg lukis dgn lukisan yg x seberapa  nak cntik tu....mcm bilik berhantu sdh blik sy...bilik sy nie mcm tongkang pecah sdh....tpi pa bole buat la...bdk2 la katakan kita mrh pun xda effect jgk dkt dorg....jdi sbr jak la....mcm mna la ibu2 di dunia nie bole sbr lyan kerenah anak2 dorg ya????huhu tu jak la tuk ary nie...bye2 eh sblum tu selamat hari raya korban tuk suma umat islam.....;)



Thursday, 11 October 2012

menghitung hari...



menghitung hari detik demi detik.......lalalala mood menynyi lgi haha....beberapa hari lgi sy stpm...ow tidak belum ckup lgi ilmu yg sy belajar....bru brpa bln bljar da nak exam..lau exam biasa jak x pa la nie exam stpm sebenar tu...huh mcm mau jtuh jntung sy lau teringat trikh 5 november 2012...tggal brapa hari lgi tu...cikgu ckp semester 1 nie penting..kena dpt point yg bgus..kalo x susah nnt nak cover semester 2 n 3...adui sy risau nie taw...subjek yg sy pling risaukan ialah subjek p.am...sy x bole nak ingt suma yg d bljr sebab sy x fokus dlm kelas...subjek lain sy bole fokus tpi subjek nie x bole lngsung...huh sapa bole ajar sy mcm mna maw skor paper p.am nie..tlong la subjek nie pnting sgt....msuk form 6 nie mmg bgi pressure kat kita kan???sapa yg x msuk form 6 takkan tau hal nie....

Monday, 8 October 2012

finally...

tadi sy dri kelas tmbhn...apa ingt cuti2 pmr nie sy x pi kelas ka???x bole da mls2 x lma stpm nie...cita psal kelas x da yg menarik sgt la...x rmai pun yg dtg...tgh cuti2 malaysia kali dorg tu...kelas tdi start dlm pukul 2 ptg n abis pkul 4...pas kelas sy n kwn2 pi la mkn2....lapar ow bljr..hahaha lpr sja la keja kmi nie...kmi mkn nasi goreng lalap..sedap ow....lma nya sy x mkn nasi goreng lalap nie...akhirnya setelah sekian lma dpt jgk merasa kembali kelazatan nasi goreng lalap...tpi x setanding dgn nasi lalap dkt twau la...tawau punya nasi lalap tetap paling manang di sabah..haha..esok ada kelas tmbhn lgi....skrg sy maw rjinkan dri sdh utk hadir kelas tmbhn....doakan sy supaya sng terima apa yg cikgu ajar ya...that's all...bye2...


Sunday, 7 October 2012

Idol...

lma sy tak update blog nie...berkulat sdh haha...sy tak tau la mau tulis apa...hehe sy mau tulis psal idol2 sy la...hehe mau tau ka sapa sy pnya idol...tgok gmbr2 d bwah nie ya...
daehyun (b.a.p)



mata tu...

u are my poison

blow....









chunji (teen top)

crazy

cute kan dorg nie..haha mmg idol la hehe...sapa kata tak cute mmg ada masalah penglihatan la haha...jan mrh...:P

Wednesday, 15 August 2012

Yeayyy cuti raya !!!!!!




cuti raya menjelma da hahaha.....eee ndak lama raya kan???best nya........tdi ary terakhir di sekolah takda apa2 yang best...mcm besa jak....tpi aman skit la tak banyak bunyi mercun...mgkin cuti awal sdh org yg slalu men mercun tu....sy kan xda bha minta2 maaf dgn sapa2....haha trep xda salah bha dgn org len....tpi law ada salah pun maaf la ya sy x taw sy ada bwt salah.....haha

persiapan raya sdh siap semua nya.....tak sbr nya maw raya..... best maw berkumpul ma family.......erm msuk 3 thn da sy x beraya d tawau.....rindu plak....huh ok la smpai sni jak la coretan sy bye2.....:)

Sunday, 8 July 2012

it's monday !!!!!!





tdi kan d skul ada tu cikgu dri new delhi,india dtg....dya tnjuk cara buat kraftangan dri kertas warna....cantik2 ow hasil nya....ermm besok ada senamrobik 1 malaysia pulak....haha nsib form 6 terlibat jgk....kesian nie form 6 slalu d abaikan kalo ada apa2 event d skola....d sruh bljr jak kmi....tpi esok lpas jak senamrobik tu smua bdk form 6 kena balik ke kelas sbb ada P&P sperti besa....nah ndak d tinggal la bha tu study....adei...tpi tu utk kebaikan kmi jgk kan...sbb ndak lma lgi STPM sua kmi...tggl 5 nov 2012 nie start sdh...maw dpt pointer yg bgus nie utk sem 1....hehe wish me gud luck ye... :)

Friday, 6 July 2012

jaga perasaan orang !!!



baru ada masa nie mau update blog..ermmm sy x suka la kwn2 sekelas sy tu..dah mmg suara sy nie x kuat apa bole bwt la kan...suara sy jgk yg dorg sibuk knp...dorg ingt suara dorg kuat tu hbt sgt la...eee benci bha sy sma dorg..mcm ***** jak perangai dorg tu...suka btul mengolok kelemahan org..mcm la dorg tu perfect sgt....jgn paksa sy bha kasi kuat suara sy..mmg x bole kuat sdh tu....phm2 la bha skit...kmu ingt sy x mrh ka kmu kasi bgtu sy...sy snyum jak tu dpn kmu sbb sy x suka bha masam2 muka dpn kwn2 nie....sy lyan kmu bgus2 jdi lyan la sy jgk bgus2....jgn aty kmu jak yg maw d jaga....fkir bha jgk perasaan org len.....

Wednesday, 20 June 2012

i'm back !!!!!




halo readers...eee lma sdh sy x update nie blog...hehe bz btul bha skrg...bnyk penat ow haha...knp pnt???huh mna x penatnya kalo d skola asyik berpindah-randah jak...bljr len2 tmpt.. setiap subjek len klas mna lgi kena jln dgn pantas kalo lmbbt rugi x dpt tmpt duduk..takkan maw dduk d lntai kan payahnya.... penat bha,tpi pa bole bwt la maw bljr kan jdi kena la sbr haha...skrg nie pelajar d kelas kmi makin kurang sdh haha bgus nya...kalo rmai susah bha maw concentrate ceh hahaha.....

habis cita psl skola..nie maw cita psl c mr.z..haha sapa tu??x jgk kmu knl dya...haha brpa ary sdh nie x contact....haha dya ada sms sy tyme subuh2 lgi tu..dya ckp 'oitt rindu sia sma ko' hahaha rindu ar...haha sory bha sy bz...blik skola pnt, mlm maw urus brg2 skola lgi jdi teda msa maw contact..huh sory ar...kaw phm bha jgk kan haha..hrp2 la kaw phm keadaan sy nie...:P

k la bubye....









Sunday, 27 May 2012

suka-suki



ellow readers..lma nya sy x update blog nie kan...hehe bz bah...skrg nie sy start skul sdh..jdi penat n mls nak update hehehe...lgpun xda idea la maw tulis blog....hehe ok la tu jak la tuk ary nie....hahaha

Friday, 11 May 2012

kembali ke sekolah



lma tak update blog..huh maklumlah busy nak masuk pra-u...best rasa nya dpt balik ke skola lma sgt duduk d umah bosan jgk...x sbr rasanya maw start bljr di pra-u nie...skrg nie da guna sistem baru..mudah skit..hehe k la that's all for today bye2..

Saturday, 5 May 2012

luahan hati seorang anak polis....



sedih sya bca entry di bwh nie..entry nie di tulis oleh seorang anak anggota polis...kena sgt di hati sy sbb skrg nie rmai pihak suka menyalahkan pihak polis....bila bca nie mcm nak mngis pun ada sbb sy terfikirkan ayah sy yg jga seorang anggota polis....so tia sy phm sgt perasaan awk...di bwh nie adalah luahan hati tia...



Saya bukanlah berpihak dengan siapa-siapa. Tapi saya jugak punya rasa hati. Punya suara hati yang kadang-kadang orang tak boleh faham. Saya adalah seorang anak polis. Saya sayangkan ayah saya. Tanpa ayah , saya takkan boleh hidup sampai sekarang dan berada di sini.Bila mengenangkan ayah dan semua yang ayah dah buat untuk kami anak-anaknya dan isterinya , airmata saya laju mengalir.


Bila ada yang menggelarkan anggota polis sebagai anjing kerajaan , jadi siapa kami anak-anak polis ni? Anak anjingkah kami? Gara-gara nila setitik , rosak susu sebelanga. Gara-gara yang sikit buat jahat , habis semua dilibatkan. Bermacam-macam lagi tuduhan dan cacian yang saya tak sanggup nyatakan.


Hati saya sebak bila tengok ada antara anggota polis dipukul , diterajang , seolah mereka tak ada sanak saudara , keluarga dan anak-anak yang menanti kepulangan mereka dari bertugas. Macamana kalau hal tu berlaku pada saya?!


Saban hari , bila memikirkan waktu kritikal seperti bersih ni berlaku. Saya terfikir apakah ini lambaian dan ciuman terakhir ayah untuk kami? Kerana ayah perlu berhadapan dengan makhluk-makhluk yang membencikan tugas ayah.


Apa yang saya tahu , setiap hari sebelum ayah pergi kerja kami akan salam dan cium tangan ayah. Dan setiap kali tu juga ayah akan pesan dengan kami. Jangan lawan ibu , dengar cakap ibu , jangan biadab dengan orang lain , belajar sungguh-sungguh dan yang ayah selalu tegaskan. Jangan tinggalkan solat , kerana itu adalah tiang agama kita.


Sedangkan , di luar sana ayah dan rakan-rakan di cerca , dimaki , dipukul , semata-mata untuk menjaga keamanan negara. Fikirlah , dengan penghinaan sedemikian takkan kami anak-anak anggota polis hanya berdiam membiarkan orang yang kami sayang diperlakukan seperti haiwan.


Tiap kali ayah bekerja pada waktu subuh , hati saya sebak. Orang lain sedang lena tidur , ayah mengorbankan masa tidurnya untuk melaksanakan tugas dan amanah yang diberi. Sungguh , saya tak dapat nyatakan semua rasa yang ada dalam hati saya ni.

Saya berbangga bila ayah dapat membesarkan kami 7 orang adik beradik. Menyediakan rumah , pakaian , makanan dan barang asas yang lain. Tiada kurangnya kasih sayang ayah dengan kami. Dan kasih sayang ayah tu lah yang menjadikan saya dan seorang lagi adik saya berjaya menjejakkan kaki ke universiti. Adik saya yang nombor 3 cemerlang dalam pelajarannya di sekolah.


InsyaAllah , saya akan belajar bersungguh-sungguh dan jadi orang yang berjaya dan berguna pada agama , bangsa dan negara. Saya mahu menyara hidup keluarga supaya ayah tak perlu lagi mengharungi episod duka dan hina ini.


Saya tetap berbangga dengan ayah saya dan tugasnya sebagai anggota polis yang sanggup bergadai nyawa demi keselamatan negara. Saya sayang ayah ..


#so kepada anak2 polis sekalian kita sepatutnya bangga dgn ayah kita..walaupun dorg dihina dan dicaci dorg tetap menjalankan tugas walau dlm apa keadaan sekalipun sehingga sanggup menggadaikan nyawa....



Thursday, 26 April 2012

PENAT NYEE!!!!




hai sahabat-sahabat blogger sekalian...kalian sehat??alhamdullillah kalo sehat..hehe
sy penat nie..bru balik dri jaln2 dgn fren sy...hee tjuan sbnr kmi nak pi skolah amik surat lepas skola..tpi sia2 jak kmi dtg..x jgk dpt amik..ntah apa kerani tu buat smpai surat lepas x siap2 lgi..sy tgok dya duduk jak dlm pejabat tu masa kmi smpai...mcm org yg xda keja nak d bwt  tu relax jak...ingtkan da selesai la tu suma keja rupa2 nya x siap lgi tpi bole plak dya duduk relax....adei kena pegi skola balik ary isnin huh...sy malas bah nie maw balik2 pi skola...law bole maw siap suma satu kali nie tak ..hee kmi pun balik dgn muka yg serius sedih hahaha.....
utk mengubat kesedihan serta kehampaan kami haha kmi pi mkn2 haha lpas mkn lupa da psl kehampaan....haaha sesungguhnya dgn makan bole menghilangkan kesedihan haha merepek jak sy nie...k la bye...

Monday, 23 April 2012

rindu kampung



entah bila lagi la sya dpt balik kampung ayah kat johor lagi.rasa macm skejap jak kat sna ary tu...3 minggu je kot..kitorg pegi sna pda 17 dis 2011 n balik ke ld 9 jan 2012....best la kat sna...first smpai sna tu bosan la jgk tak tau nak bwt apa....huh tiap ptg dorg main bola dgn adik lelaki sya...hehe hbt jgk tgok dorg main bola nie...haha lucu pun ada sya nie tgok je la dorg main nak join tak bole haha nnt msuk longkang plak bola tu..hehe kdg2 dorg ajak jgk sya round2 kampung naik motor tpi sya serik la ary tu kmi skit jatuh dri motor huh kalo jatuh x taw la pa jdi hbis la sya haha..nie kazen sy c adib tu pnya psal la bwak motor laju sgt...tkut sy d bwat nya...masa kmi kat sna penah sehari tu umah nenek sya banjir tpi dapur je la yg bnjir sbb dapur kat bwh kan..air sungai pun naik  so apalagi terjun rmai2 la dorg suma dlm sungai tu...seperti besa sy x join maklumlah x pndai berenang...biarpun sy x join tpi sy basah jgk haha kena siram oleh kazen2 sy la boboy,akim, n adib...huh best sgt la kat sna tpi mybe taon nie x dpt blik sna la...so lma lgi la bru dpt jmpa dorg...hehe satu lgi rindu la dgn tok mak....tok mak baik sgt...huhuhu ♥ ♥ ♥